Книжното пътешествие – творчески читателски дневник

“Книжното пътешествие” е създадено от нас с много въодушевление и удивление от всеобхватния свят на книгите. Водеше ни желание да изобразим колко дъъъъълъг път се изминава и колко мнооооого се израства с всяка прочетена книга.

Какво е книгомиля, кога се празнуват книжни рождени дни и как да запазим ценните книжни спомени, Ви разказваме във видеото.

Комплектът съдържа:

18 цветни и 18 черно-бели картонени листи, на които да се отбелязват книжните пътешествия.
Гърбът на всеки един от тях позволява да се запишат и нарисуват книжните спомени – герои, впечатления, знания.

Книжен паспорт за 100 книжни дестинации – в този важен документ се записва началото и края на книжното пътешествие и дестинацията, която е измината (т.е прочетената книга). За да е още по-вълнуващ споменът, може да залепите стикер или направите ваш собствен печат за пътешествието.

160 букледарски стикера с книжни същества и предмети. С тях по избор може да отбелязват книжните пътешествия в паспорта, да украсяват черно – белите листи и да се използват за други творчески проекти.

Мукавена кутия с магнитно затваряне, в която да съхранявате Вашето книжно пътешествие.


Текстово описание на „Книжното пътешествие“

С отварянето на всяка книга се озовавате на книжния път и с всяка една прочетена страница изминавате една книгомиля. С натрупаните книгомили събирате и впечатления, истории за разказване и знания. Със затварянето (прочитането на книгата) настава време за … празник. Защо ли? – защото сте пораснали с една книжна година! А рождените дни се празнуват! Съвсем логично е да се чества и всяка навършена книжна година.

Разгледайте 18-те цветни теми (морски, рицарски, чуждоземни, космически и др.), от които да изберете най-подходящата за прочетената книга. На всяка от тях има специално място, на което да отбележите – автора, заглавието на книгата и изминатите книгомили. След като попълните всички, това е повод за ГОЛЯМ празник, защото сте навършили КНИЖНО ПЪЛНОЛЕТИЕ

Какво ви очаква след 18-ия книжен рожден ден? – още по-голяма самостоятелност и творчество – в папката ще намерите 18-те теми, в които само са загатнати някои елементи. Те ще ви  насочват, а вие ще можете да добавите всичко, което пожелаете, за да отбележите поредното книжно пътешествие.

След тях не идва краят на пътешествието, защото вярваме, че и сами ще създавате най-подходящата тема за прочетената книга и пътешествието ще продължи по уникален начин. 

Гърбът на всеки лист е специално място за откритите в книгата съкровища. Те са съкровища от впечатления и знания, срещи с нови приятели, които описани с ваши думи и образи, ще станат наистина незабравими!

За да носите и показвате винаги и навсякъде книжните си постижения, разполагате с книжен паспорт. В него може да лепите по стикер за всяка посетена дестинация (книга), или пък сами да ù нарисувате печат. Когато запълните паспорта, ще сте навършили СТО книжни години – постижение, заслужаващо голяма почит, уважение, а защо не и известност и хъс за още по-големи рекорди.

Букледарските стикери може да ги използвате  в книжния паспорт, да украсявате с тях черно-белите теми и за други творби. 

40 от стикерите са само с книжна годинка. С тях може да отбeлязвате рождения ден на книгите. Защото те също порастват, когато бъдат прочетени и са много щастливи.


Всички книжни спомени могат да се съединят в един постоянно разгръщащ се път, който преминава от пътешествие в пътешествие. За да се получи тази красива композиция, последвайте следните препоръки:

1. Започнете от началната страница на „Книжното пътешествие“. Разделете я на предна и задна корица.
2. Прегънете старателно по средата първата готова тема навътре.
3. Сложете я до предната корица, заедно ги обръщате и ги залепяте от към гърба (за да е по-красиво). Старайте се да са плътно една до друга и да не се разминават.
Всяка следваща тема прегъвате, съединявате с тиксо от страната на спомените по същия начин и така до безкрай…

  

На добър книжен път! Щастливо порастване със знания и мъдрости!


Идея и разработка: Катя Стоянова и Велина Ортакчийска