Азбуката на Чудния готвач

Чудният готвач (природата) е изкусен кулинар на здравословни дарове и много добър учител. В изобилието от форми, цветове и още много други чудеса, които сътворява той, можем да научим и открием безброй неща.

Чудният готвач наистина обича да се грижи и помага на хората и в тези зимни дни изпраща едно ценно пожелание с азбуката, на която той твори. Тя е наистина специална и се състои от природни елементи, в които е закодирана буква. Това е творческото предизвикателството, което стои пред децата – да разгадаят азбуката и да открият посланието. Някои природни дарове може би няма да им бъдат известни и затова на места в азбуката Чудният готвач е сложил подсказки. Децата ще имат нужда от съвет или проучване как да ги оцветят, а в подходящите месеци би било чудесно да ги открият и в природата. 

Това занимание дава възможност децата да проявят своето въображение и откривателски възможноти и по един приятен и нетрадиционен начин да се свържат, както с буквите, така и с даровете на природата. Когато едно абстрактно знание, като азбуката, не е изолирано само по себе си, а е вплетено в образния свят, който е по-познат за децата, тогава те са в по-комфортна и естествена за тях среда да възприемат знания и на база на наученото и емоцията да продължат да творят и правят открития. 

Работните листове с азбуката на Чудния готвач може да свалите оттук, а всички занимания от поредицата ще откриете на този линк


Идея и разработка: Катя Стоянова и Велина Ортакчийска

Материалът се реализира в партньорство с Национална асоциация за здравословно хранене на децата