Тетрадки „Пишем и творим“

Тетрадките “Пишем и творим”, които ви представяме, не са в традиционния вид. Когато ги разгърнете, ще видите, че отдясно листът е с редове, а отляво е бял.

Защо е нужен този подход за тетрадките?

Както двете половини на човешкия мозък са свързани с два различни начина на мислене –  едната с логическото и абстрактно мислене , а другата с невербалното възприятие, с творчеството и фантазията, така и тетрадките “Пишем и творим” предоставят пространство за по-цялостно и пълноценно възприятие и учене.

Писането е дейност, свързана с ума. Изпълнена само с редове, тетрадка създава условия за еднообразие и превес на абстрактната дейност, което не съответства на детската душевност. В развитието на детето до 14 години е необходимо знанията да се преживяват – с чувства и емоции. Затова е подходящо до редовете с думи, да има пространство, в което да израстват и разцъфват фигури, герои, цветове, сътворени в синхрон с процеса на учене. Тази образност и художественост по-лесно се възприемат от детското съзнание. Естественият път към знания при децата се движи от познатото – образа към непознатото – думата/понятието.

Вярваме, че тези тетрадки предлагат чудесни възможности учебният процес да е по-увлекателен, по-приятен и балансиран и да носи много творчески стимули за деца и учители. 

От всички корици по един ненатрапчив начин децата също могат да се потопят в света на знанията чрез образи. Te са специално създадени, за да помагат за бързата ориентация за учебния предмет, с мотиви, тематично и цветово свързани с учебните предмети (български език, литература, математика, човек и природа/околен свят, човек и общество(история/география), чужд език). Има и тетрадка за първокласници с тесни и широки редове.

Цветовият код, който приложихме:

Лилавото е цветът на фантазията, затова го свързахме с литературата, където той подпомага образите да оживеят.  Тетрадката по литература е изпъстрена с известни произведения, както и с елементи, които подсказват, че книгата е един полет, едно пътешествие. 

Червеното е цвят, свързан с любовта, с енергия за подвизи към  родината и изучаването на български език.

С оранжево заздравяваме отношенията, разбирателството и голямото приключение да се изучава чужд език  и да се навлиза в нова култура.

За математиката сме избрали слънчевото жълто, защото този цвят подпомага интелектуалното развитие.

Зеленият цвят най-естествено подхожда за Човек и природа / Околен свят.

Тетрадката в умозрително синьо е с по-общо приложение. Тя е с известни произведения на изкуството.

Кафявият цвят, като изваден от старите карти, е предназначен за Човек и общество/История/География.

Тетрадката за първи клас е разговор на буквите с техните образи и с пожелание за първокласници учението им да е пъстро, разнообразно и радващо като дъгата. 

Надяваме се този подход към тетрадките да бъде още една възможност в учебния процес да разцъфтяват добри идеи и творческо вдъхновение за деца и учители.

Повече детайли за приложението на всяка една тетрадка, спецификите на изработка и цените, може да разгледате тук.


Идея и разработка: Катя Стоянова и Велина Ортакчийска